U kunt overal op Curaçao geplastificeerde kaarten kopen met daarin beschrijvingen en afbeeldingen van de vissoorten die u in zee kunt tegenkomen. Neem gerust een kaart mee onder water, zodat u de vissen die u onderweg tegenkomt gelijk kunt opzoeken. Behalve met de boot, kunt u ook veel duikplaatsen bereiken met de auto. Wist u dat er ook duiksafari’s zijn op Curaçao? U huurt een jeep bij een autoverhuurder en duikflessen bij een duikschool en vervolgens gaat u zelf op ontdekkingsreis langs de kust van Curaçao. Vanzelfsprekend gaat u nooit alleen. In het ziekenhuis is een decompressiekamer voor duikers die 24 uur per dag beschikbaar is.
Tien belangrijke regels voor duikers:
- Duiken hoeft helemaal niet gevaarlijk te zijn, maar overschat jezelf nooit. Vaak wordt duiken pas gevaarlijk als mensen zich niet aan de regels houden.
- Ga nooit alleen duiken maar neem altijd een buddy mee.
- Lokale vissers zetten buiten het onderwaterpark hun fuiken uit. Voorkom problemen met de vissers en kom niet aan de fuiken.
- Als u de dieper gelegen riffen wilt bekijken, blijf dan zoveel mogelijk boven het zand zwemmen. Op deze wijze voorkomt u verstoring van het koraal en andere dieren. Koraal mag nooit meegenomen worden.
- Raak het koraal nooit aan door er bijvoorbeeld aan te gaan hangen of de boot eraan vast te maken. Koraal is namelijk een levend organisme en kan worden beschadigd.
- Het is ten strengste verboden een harpoen te gebruiken.
- Wees voorzichtig in onderwatergrotten en blijf er niet te lang binnen. De uitgeblazen lucht verzamelt zich onder het dak van de grotten en kan het leven van vissen bedreigen.
- Laat geen afval achter in zee maar ruim het netjes op.
- Eet geen zeeschildpadden, aangezien deze dieren met uitsterven worden bedreigd. Laat vissen met rust. Meestal doen ze niets als u ook niets doet, maar sommige kunnen behoorlijk bijten.
- Laat nooit uw auto en andere waardevolle spullen onbeheerd achter.
Top 10 beste duikplekken
Onderstaand overzicht is slechts een selectie uit het enorme aanbod aan duiklocaties op Curaçao Er zijn dus nog veel meer mooie duikplekken te vinden, maar het is ondoenlijk om deze allemaal op te noemen. Andere duiklocaties op Curaçao zijn o.a. Playa Jeremi, Playa Manzalina, Playa Shon Mos, Bopor Kibra, Vaersen Baai, Boca Sami, Daaibooi, Rif St. Marie, Pestbaai, Cas Abao, San Juan, Playa Piscado, Fuik, St. Pretu en noem maar op. Iedere duikschool heeft een lijst met favoriete duikplekken. Dit kunnen plekken zijn die eenvoudig vanaf de kust zijn te bereiken en/of per boot. U kunt ter plekke informatie vragen of natuurlijk een kijkje nemen op de websites van de duikscholen.
Playa Kalki
Playa Kalki is een kleine inham in Westpunt en behoort tot de beste duikplekken van Curaçao De naam Playa Kalki verwijst naar het kalksteen in de kliffen. Kalki is papiaments voor kalk. U gaat hier bij Kurá Hulanda Lodge, een resort dat in 2005 is geopend, met een trap naar beneden. Meestal is hier een kalme golfslag en een zwakke stroming, maar zo nu en dan kan de stroming ook erg sterk en onvoorspelbaar zijn. Let dus altijd heel goed op. Let ook altijd goed op de jetski’s, die razendsnel over het water scheuren. Voor lekker eten en drinken kunt u tot 17:00 uur terecht in een klein terrasrestaurant, dat wordt uitgebaat door Kurá Hulanda Lodge en een duikschool en winkel.
Mushroom Forest
Mushroom Forest staat ook op de lijst van beste duikplekken op Curaçao. U kunt deze plek het beste bereiken met de boot. De naam Mushroom Forest heeft te maken met het feit dat hier grote formaties sterkoralen verticaal groeien op een zandplateau en op deze wijze een woud van paddenstoelen vormen. In dit woud kunt u makkelijk verdwalen en daarom is een kompas aan te raden. Bij een een van de vele duikscholen kunt u informatie vragen over boottrips naar deze fantastische duikplek.
Wrak watervliegtuig
Ook een populaire duikplek is de plaats waar het wrak van een watervliegtuig ligt. U vindt het wrak vlakbij Superor Producer, dichtbij de stad. Waarschijnlijk is het watervliegtuig in de tweede wereldoorlog van een vliegdekschip gevallen. Het wrak van het watervliegtuig is erg populair onder de liefhebbers van het duiken naar wrakken. Pas wel op voor de ammunitie die hier nog ligt, want deze kan nog steeds ontploffen. Blijf er daarom vanaf.
Tugboat (of Townboat)
De Tugboat (of Townboat) is een sleepbootje dat meer dan 30 jaar geleden zonk. Het wrak ligt aan de zuidoostkant van Caracasbaai. Deze locatie is tevens een populaire plek voor snorkellaars aangezien het wrak op een diepte ligt van maar 5 m en de wand van de boot bedekt is met koraal. Bovendien is het een uitstekende locatie voor een duik in de nachtelijk uren. Normaal gesproken is er bij het wrak geen stroming, maar in de buurt van de hoek langs de wal kan wel een sterke stroming staan.
Jan Thiel
Vooral voor beginnende duikers en snorkellaars is Jan Thiel een ideale plek. Jan Thiel is een ondiepe baai en aan beide kanten begroeid met schitterende koralen. U ziet hier o.a. hersen-, hertshoorn-, ster- en draadkoraal. Vanaf de kust is het rif zwemmend te bereiken, maar de stroming kan er wel sterk zijn. Daarom is het altijd beter een bootje mee te nemen. Er is hier ook een duikschool gevestigd.
Porto Marie (The Valley)
Porto Marie is een langgerekt zandstrand in een grote baai met een bar/restaurant en een duikschool. Deze plek is een attractie voor duikers, want er is een vallei met aan beide kanten een mooi rif. Vanwege de vallei wordt deze duikplek dan ook wel The Valley genoemd. U vindt hier vissen en andere dieren die u bijna nergens anders vindt. Denk hierbij o.a. aan kornetvissen, engelvissen, papengaaivissen tandbaarzen, bruine chromis, geelstaartsnappers, trekkervissen, trompetvissen, zeeschildpadden, krabben en pijlstaartroggen. Met een beetje geluk kunt hier zelfs een verpleegsterhaai tegenkomen. De stroming is er minimaal.
Klein Curaçao
Klein Curaçao ligt op een afstand van enkele mijlen van de Oostpunt en wordt vooral bezocht door vissers, duikers en toeristen. Het stelt niet veel meer voor dan een vrij poreus plateau van koraalsteen dat maar net boven de zeespiegel uitsteekt. Vanwege de geïsoleerde ligging is het een zeer geschikt natuurgebied voor o.a. kikkers, hagedissen, schildpadden, vogels en krabben. Verder vindt u er enkele oude houten hutten, waar u eventueel kunt overnachten. De vissers van Curaçao maken zo nu en dan ook gebruik van deze hutten. U kunt op Curaçao bij diverse duikscholen terecht voor het reserveren van een unieke en avontuurlijke dagtocht naar Klein Curaçao.
Superior Producer
De Nederlandse kustvaarder Superior Producer is in 1977, net buiten de haven van Willemstad, gezonken. Het schip ligt op ongeveer 34 m diepte en is een van de mooiste scheepswrakken in het Caribisch gebied. De locatie van het wrak is gemarkeerd met een gele parkboei en is te bereiken vanaf de kant (ongeveer 10 minuten zwemmen) of met de boot. De toegang is bij Piscadera Baai. Gezien het feit dat er meestal een sterke stroming staat, is deze duikplek alleen geschikt voor ervaren duikers.
Oswaldo’s Drop-off
Deze duikplek ligt u op slechts een paar minuten zwemmen vanaf het strand aan de linkerkant van de Superclub Breezes. Hier treft u indrukwekkende koralen aan op het rif dat begint op een diepte van 12 m en steil naar beneden gaat.
Watamula
De laatste populaire duikplek Watamula ligt helemaal in het noorden en is een duiklocatie met een totaal ander karakter dan de andere duikplekken, want het is er behoorlijk ruig en daarom is deze locatie alleen geschikt voor ervaren duikers. Hier wisselen zachte en harde koralen elkaar af. Verder ziet u er murenen en zo nu en dan een haai. Let op dat de stroming tijdens het duiken kan veranderen.
at 17:27
Curaçao is een prachtig eiland met zijn eigen normen en waarden die wij als toeristen misschien wel een beetje vreemd vinden, men kijkt er dan ook niet van op om dingen te doen zoals zij dat graag doen. Dit is een cultuur die uitstekend bij het eiland hoort. De locale mensen zijn zeer vriendelijk en ontzettend behulpzaam. Er bevinden zich op het eiland ontzettend veel verschillende culturen waarin iedereen een beetje van elkaar heeft. De voertaal op het eiland is Papiaments, verder spreken ze er ook Spaans en Nederlands. De Nederlandse taal komt natuurlijk omdat Curaçao een klein stukje Nederland is. Vergis je niet, niet iedereen kent de Nederlandse taal. Dat komt omdat er ook veel mensen uit Colombia of Venezuela of Haïti op het eiland wonen.
Het is een eiland met prachtige bezienswaardigheden zoals de grotten van Hato en natuurlijk de mooie natuurlijke stranden omringd met palmbomen en een prachtige blauwe zee. De zon schijnt er elke dag en de wind is ook altijd aanwezig, waardoor het er altijd aangenaam is. De stranden zijn veelal toegankelijk voor de gasten die in het hotel zitten van het aangrenzende strand, dus je moet dan ook een dag kaart kopen om op het strand te komen als je geen gast van het hotel bent. Er zijn ook locale stranden die voor iedereen toegankelijk zijn en waar iedereen mag komen. Je kunt er prachtig snorkelen en duiken. Duiken is één van de dingen waarom toeristen naar Curaçao komen je kunt er het onderwater leven ontzettend mooi bekijken, of zelf met een duikboot naar beneden gaan. Er zijn dan ook heel veel duikscholen op het eiland, met allemaal hun eigen stukje water.
In de stad bevinden zich de kleine locale shops en eet tentjes maar ook de grote firma’s zoals Tomy Hilfiger of G-star het is echt een mengelmoes van verschillende samenlevingen, het is dan ook opgedeeld in een nieuwe stad en oude stad. In de oude stad zijn de locale Antillianen volop aanwezig, ze genieten bij een van de vele barretjes of op de pleintjes en je kan er vooral lokaal inkopen doen. In de nieuwe stad zitten de grotere ondernemingen veel ook trekpleister voor de toeristen. Er zijn casino’s, restaurants, hotels en kledingwinkels en grote markten. De markt is elke dag je kan er fruit, vis, kleding of andere locale boodschappen doen, ze noemen het de drijvende markt omdat er elke dag bootjes op en neer gaan naar het land Venezuela even verderop om de benodigdheden te halen.
Het uitgaansleven op dit eiland is bruisend. Elke dag zijn er grote feesten en dansfeesten te vinden. De disco’s zijn veelal buiten en in de open lucht waardoor je heerlijk op het strand met palm bomen en blauw zee water naar de nieuwste dance muziek zit te luisteren tot vroeg in de morgen. De stranden staan dan ook bekend om de clubs en cocktail barretjes. Mambo Beach is misschien wel de bekendste plek van al het uitgaansleven op Curaçao hier zit het elke vol met toeristen die van het uitgaansleven willen genieten. Wil je even niet in de muziek zitten dan neem je toch je eigen barbeque en speaker mee en ga je op het strand zitten een biertje of een wijntje drinken.
Het is een eiland waarvan je vooral moet genieten en proef de cultuur die er heerst. Wij Europeanen kunnen daar zelfs nog wel eens wat van leren.