Als je op vakantie gaat en bijvoorbeeld een terrasje pakt of uit eten gaat en je de rekening vraagt komt vast wel eens de vraag in je op van hoeveel fooi zal ik geven?
Nederland
In Nederland wordt er wel eens fooi gegeven als je echt tevreden bent over de bediening of over het eten, maar is het verder niet verplicht of noodzakelijk. Het is niet zo dat het horecapersoneel hier in Nederland afhankelijk is van het krijgen van een fooi. Helaas zijn ze in sommige landen echt afhankelijk van het krijgen van een fooi om er van rond te kunnen komen. Natuurlijk is dit ook afhankelijk van in welk land je bent en of je tevreden bent met de service en of bediening en of het eten zelf. Het is dan ook handig om van tevoren te weten wat de ‘spelregels’ zijn voor het geven van een fooi, hoeveel fooi gebruikelijk is in een land en hoeverre ze een fooi van je verwachten. Allereerst is het handig om te weten dat de meeste landen het meeste op prijs stellen als je contant fooi geeft. Dus zorg dat je naast je pinpas of creditcard genoeg contact geld bij je hebt.
Frankrijk
In Frankrijk is de fooi in principe bij de rekening inbegrepen. Op de rekening staat er dan ‘service compris’. Indien de fooi niet is inbegrepen staat er ‘service non compris’ op de rekening. Daarnaast verwachten ze van jou ook bij het betalen van de rekening dat het eindbedrag naar boven wordt afgerond. Mocht je alsnog een fooi willen geven dan is 10 á 15 procent gebruikelijk. Dit is anders als je in een duurder restaurant hebt gegeten. Daar volstaat een fooi van 5 procent.
Italië
Ook in Italië zit de fooi er als het ware inbegrepen bij de rekening. Dit wordt in Italië het ‘servizio incluso’ genoemd. Het is dan in principe niet nodig om een fooi te geven, maar uiteraard zullen zij dit wel op prijs stellen. Denk dan aan een percentage van zo’n 5 à 10 procent.
Andere landen waar een fooi ook vaak al in de rekening bij zit inbegrepen zijn Duitsland, Zwitserland, Groot Brittannië en Scandinavië. Als je echt tevreden bent met de service kun je dit laten zien of merken door een extra fooi te geven. Dit is echter geen verplichting. Gewoon dus doen waar jij je goed bij voelt.
Spanje
In Spanje werkt het weer anders. Daar is het niet gebruikelijk om een fooi te geven. Toch geeft men vaak wel een fooi en dan moet je denken aan zo’n 5 procent. Mocht je toch fooi willen geven denk er dan aan om niet je laatste losgeld te geven. Wat je vooral niet moet doen is je laatste centjes uit je portemonnee vissen en dat als fooi geven. Dit kunnen ze in Spanje als een belediging of vernedering zien.
Portugal
In tegenstelling tot Spanje is het in Portugal juist wel gebruikelijk om fooi te geven. Daar verwachten ze het juist en als je dat niet doet zullen ze zwaar beledigd zijn. Daarnaast verwachten ze ook dat je minimaal een percentage van 10 procent fooi geeft. Indien je minder dan 10 procent geeft zullen ze zich beledigd voelen.
Griekenland
In Griekenland werkt het net iets anders. De fooi zit vaak bij de prijs inbegrepen. Mocht je echt super tevreden zijn met de service en of bediening kun je dit laten merken door een extra fooi te geven. Houd het echter beperkt en wees dan niet te gul. Een te gulle fooi wordt dan juist weer niet geapprecieerd. Je kunt er ook voor kiezen om het bedrag op de rekening naar boven af te ronden of je laat wat klein wisselgeld achter.
Oost-Europa
In Oost-Europa is het geven van fooi een beetje afhankelijk van waar je bent. Over het algemeen verwachten ze geen fooi. Dit is anders in Hongarije en Oekraïne. Dan moet je denken aan zo’n 5 à 10 procent.
Turkije
Ook in Turkije verwachten ze geen fooi. Echter zullen ze het daar waarderen als je toch een fooi geeft. Denk dan aan zo’n 5 à 10 procent.
Verenigde Staten
Heel anders werkt het in de Verenigde Staten. Doordat de lonen van het horecapersoneel daar vaak heel laag liggen zijn ze vaak afhankelijk van het krijgen van fooien. Daardoor verwachten zij daar dat je ook gul bent met het geven van een fooi. Je moet hierbij denken aan zo’n 15 á 20 procent. Je zult merken dat het personeel ook extra moeite zal doen om te vragen of alles gesmaakt heeft en of alles naar wens is. De fooi zit vaak niet bij de rekening inbegrepen. Anders is het als er ‘gratuity included’ of ‘ tip included’ op de rekening staat, dan betekent dit dat de fooi er wel bij zit. Het is dan niet nodig om dan een extra fooi te geven. Het geven van een fooi geldt in de Verenigde Staten overigens niet alleen in de horeca. Ook bij kappers, gidsen en taxichauffeurs is het geven van een fooi van zo’n 15 á 20 procent gebruikelijk. Houd daar dus rekening mee als je in de Verenigde Staten bent.
Afrika
In Afrika kun je een percentage van 10 á 15 procent aanhouden. In Marokko is het zelfs zo dat ze het waarderen als je 10 procent extra fooi geeft, ook al is de fooi bij de rekening inbegrepen. Houd daarbij in Islamitische landen rekening dat als je als vrouw zijnde samen met mannelijk gezelschap bent dat de voorkeur is dat de man dan de fooi geeft.
Azië
Je zou het niet verwachten, maar er zijn ook landen waarbij ze niet graag hebben dat je een fooi geeft. Ze zien het vaak zelfs als een belediging. Voorbeelden van dergelijke landen zijn Japan, China, Vietnam en Singapore. Advies is dan ook echt om de fooi in eigen portemonnee te houden.
Ten slotte een laatste tip. Mocht je nu op het moment dat je een fooi wilt geven het even niet meer weten en twijfelen hoeveel fooi je wilt of kunt geven dan is het advies om een percentage van 10 procent aan te houden. Zo zit je meestal safe.