Voor aangenaam zonnig weer kunt u het hele jaar door terecht in Turkije, alleen is het dan wel belangrijk te weten wat het klimaat is van de verschillende streken in Turkije. Op deze manier kunt het dan het beste seizoen uitzoeken voor het vieren van uw vakantie. Het klimaat in Turkije is tussen de verschillende streken erg verschillend en het weer is hier niet alleen maar zonnig weer. Sommige streken in Turkije kennen namelijk ook perioden van veel regen en kou. In hoofdlijnen kan het klimaat van Turkije worden onderverdeeld in 3 zones: het mediterraan klimaat langs de kust van de Middellandse Zee en de Egeïsche Zee, het Pontisch klimaat langs de kuststreek van de Zwarte Zee en tenslotte het landklimaat in het binnenland.
Mediterraan klimaat aan de Middellandse- en Egeïsche kust
Het gebied rond de Middellandse- en Egeïsche Zee is het populairste gebied van Turkije onder de toeristen, vanwege het zonnige klimaat. De zomers zijn hier droog en zeer warm en de winters zijn er vochtig en zacht. Tussen het klimaat van het Middellandse zeegebied en de Egeïsche Zee zit onderling wel enig verschil. Voor wie opzoek is naar de grootste hoeveelheid zon, is het beste uit voor een vakantie aan de Middellandse Zee. De watertemperatuur van de Middellandse- en Egeïsche Zee komt zelden beneden de 20 graden. In de maanden juni, juli en augustus kan de warmte in deze streken wel onaangenaam zijn, aangezien de temperatuur er dan regelmatig de 40 graden passeert. Op sommige plaatsen in het Taurusgebergte valt per jaar 1500 mm regen en sneeuwt het in de koudste maanden soms. De meeste neerslag valt tussen november en februari. De gemiddelde temperaturen verschillen niet veel tussen het Middellandse zeegebied en de Egeïsche kust. In Antalya is de gemiddelde temperatuur in juni 30 graden, juli 34 graden en augustus 33,5 graden. In Izmir is de gemiddelde temperatuur in juni 30,5 graden en in juli en augustus 33,5 graden.
Pontisch klimaat langs de kuststreek van de Zwarte Zee
Het klimaat langs de kuststreek van de Zwarte Zee in Turkije kenmerkt zich door zacht weer met veel neerslag. De temperaturen aan de Zwarte Zee zijn het hele jaar door gematigd en in de korte winters komt de temperatuur zelden beneden nul. U kunt hier alleen in de zomer op het strand liggen en zwemmen in zee, aangezien de temperatuur aan de Zwarte Zee dan gemiddeld 26 graden is. Ook kenmerkend voor deze streek in Turkije is mist. Het klimaat lijkt hier wel wat op het klimaat in Nederland, met het verschil dat het er iets warmer is in de zomer en in de winter iets natter.
Landklimaat in het binnenland
Het Anatolische hoogland in Turkije heeft een landklimaat. De zomers zijn hier droog en aangenaam warm en de winters koud. De temperaturen tussen zomer en winter en dag en nacht zijn hier veel groter vergeleken met het klimaat van de kuststreken. In het binnenland van Turkije valt veel minder neerslag dan aan de kuststreken. De zomermaanden zijn zeer geschikt om het binnenland van Turkije te bezoeken. Vanwege de hoogte zijn de temperaturen hier dan zeer aangenaam. Het wordt hier maar zelden warmer dan 30 graden. In de periode van november tot april is het hier behoorlijk koud en ligt de gemiddelde temperatuur beneden nul. In het oosten van Anatolië duurt de winter langer en is het nog kouder met ook meer neerslag. In het oosten van Anatolië kan de temperatuur in de winter zelfs beneden -20 graden komen. Vanwege de geringere hoogte is het in het zuiden van Anatolië warmer.